Met een elektrische fiets middenmotor door weer en wind

Geplaatst op

In Nederland waait het altijd. Sterker nog: door de klimaatverandering waait het nog vaker nog harder. Geen wonder dat de elektrische fiets in Nederland heel snel ongekend populair is geworden. Niet alleen de gewone stadsfiets is er in de elektrische variant, er zijn elektrische bakfietsen en elektrische vouwfietsen, elektrische mountainbikes en supersnelle speed pedelecs. Ook de techniek, de motor, de accu, de LCD display, heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig zijn elektrische fietsen met een middenmotor populair.

Waarom een elektrische fiets met middenmotor?

De elektrische fiets middenmotor is snel populair geworden en is de meest verkochte variant tegenwoordig. De middenmotor maakt de fiets stabiel en evenwichtig door de goede gewichtsverdeling. Ook de trapondersteuning voelt heel natuurlijk aan wanneer die vanuit het midden van het frame komt. De fietser hoeft ook minder kracht te leveren om dezelfde snelheid te bereiken. Soms wordt de fiets wel iets groter uitgevoerd, omdat het hele systeem, de accu en de motor, tussen de zadelbuis en het achterwiel moet worden geplaatst.

Verschil tussen voorwielmotor, achterwielmotor en middenmotor

De motor van een elektrische fiets kan op drie plaatsen worden gemonteerd: in het voorwiel, in het achterwiel of in het frame. Tot voor kort hadden de meeste elektrische fietsen in Nederland en België een voorwielmotor of achterwielmotor. Het voordeel van een achterwielmotor is dat de aandrijving voelt als een steuntje in de rug. Groot nadeel is dat die motor niet gecombineerd kan worden met een dichte kettingkast. De voorwielmotor trekt de fietser min of meer vooruit. Door het gewicht bij het voorwiel voelt het sturen wat zwaarder aan. Ook is de kans op vallen en slippen bij deze motor wat groter. Geen wonder dat de elektrische fiets middenmotor in populariteit toeneemt.

Elektrisch fietsen: gezond of niet?

Met een elektrische fiets rij je gemakkelijker, verder en langer. Ondanks de ondersteuning moet je nog steeds trappen. Je kunt de ondersteuning altijd een tandje lager zetten, wanneer je een wat sportiever tochtje wilt maken of wat meer calorieën wilt verbranden. Doordat het fietsen gemakkelijker gaat, heb je sneller de neiging te gaan fietsen of om wat verder te fietsen. Ook pak je met een elektrische fiets sneller de fiets met wat slechter weer. Wanneer je vaker de fiets dan de auto pakt, ben dus met een elektrische fiets juist gezond bezig! De frisse buitenlucht, de beweging en het daglicht houdt je gezond en fit. En je hoeft nooit op zoek naar een parkeerplek. Zeker ook voor ouderen is de elektrische fiets een prachtige manier om in beweging te zijn en wat meer bewegingsvrijheid te hebben.

Geef een reactie